Ogled nasada

Vsako leto vas konec junija v času cvetenja vabimo na ogled nasadov prave sivke. Čudovita modro vijolična barva, ki v tem času prekrije naš hrib vas bo zagotovo očarala. Spoznajte zgodbo naravnih izdelkov iz prave sivke. Poleg ogleda vam bomo predstavili tudi parno destilacijo in kaj vse lahko iz prave sivke pripravimo.

Prijavi se na ogled

Kaj bomo odkrivali med ogledom

cvetočih nasadov sivke

Med ogledom nasada bomo spoznavali sivko, kot rastlino, njene glavne značilnosti in uporabnost.

Predstavila vam bova pravo sivko, ki raste na naših poljih v Topolšici in vam razkrila zanimivosti o uporabi sivke v preteklosti.

Na koncu bomo spoznali zakaj in kje sivko lahko uporabimo, predstavila pa vam bova tudi izdelke, ki jih na posesti izdelujeva iz naše ekološko pridelane sivke.

aktualni termini

junijskih ogledov

Termini za ogled nasada v letu 2023 so v pripravi.

Kako poteka

žetev prave sivke

Žetev je najlepši del dela s sivko. Takrat cvetoči nasadi prave sivke najbolj dišijo. Ob ravno pravšnji zrelosti, cvetje požanjemo in pripravimo za sušenje ali destilacijo. Ker se moramo v tem času popolnoma posvetiti žetvi, vodeni ogledi niso na voljo. Ste pa ob predhodni najajvi vedno dobrodošli na modrem hribu. Pogledali si boste lahko postopek parne destilacije svežega cvetja in pripravo cvetja za sušenje.